IT'S ALL ABOUT YOUR PERCEPTION
We nemen de buitenwereld waar met onze zintuigen (horen, zien, voelen, proeven, ruiken). Onze zintuigen krijgen ontzettend veel prikkels binnen iedere seconden. Om de hoeveelheid prikkels aan te kunnen worden de prikkels gefilterd.
Deze filtering zorgt voor wel belangrijk/niet belangrijk en worden gecategoriseerd op ‘veiligheid’ omdat wij onszelf altijd veilig willen stellen. Als wij ons niet veilig voelen ontstaat er een bepaald gedrag, die ervoor moet gaan zorgen dat wij ons weer veilig voelen.
De definitie van ‘gevaar’ is bij ieder persoon anders en ook de uiting van het ‘in veiligheid brengen’ (bewust/onbewust) ziet er bij ieder persoon anders uit.
Het kan dus best zo zijn dat jij onbewust extreem overprikkeld ben en vanuit daar in bepaalde vaste patronen terecht bent gekomen, waarin jouw lichaam en/of geest continu in de vlucht / vecht / bevries modus zit. Dit is doodvermoeiend en heeft ongewenste situaties tot gevolg.
NLP richt zich op de manier hoe jij de wereld waarneemt. Wat is jouw realiteit? Hoe is deze realiteit ontstaan? Welke overtuigingen heb jij? Zijn deze overtuigingen wel van jou of is het aangeleerd? En nog het belangrijkste; kunnen wij door middel van NLP ervoor zorgen dat jouw realiteit een beetje wordt oprekt zodat er weer ruimte ontstaat voor keuzemogelijkheid.
Tussen de stimulans (externe prikkels) en de respons (reactie / gedraging) zit een ruimte waarin je keuzevrijheid hebt.


ZIEN

HOREN

VOELEN

RESPONS
10 GEBODEN NLP
- Als iemand anders het kan, kan ik het ook
- Falen bestaat niet, alleen feedback
- Je hebt altijd een andere keuze
- Je hebt alle nodige hulpbronnen in je
- De kaart is niet het gebied
- Verandering van het proces is krachtiger dan de inhoud van de ervaring
- Communicatie is respons
- Elk gedrag heeft een positieve intentie
- Respecteer het wereldmodel van de ander
- Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Ook kun je met NLP achterhalen wat je dromen, doelen en waarden zijn. Er zijn diverse niveaus waarop je denkt, leert, functioneert en waarin je kan veranderen. De niveaus worden weergegeven op de afbeelding.
Het niveau waarop je in het algemeen staat, is deels bepalend voor je ontwikkelpotentie en vermogen op verandering. Op elk niveau kun je jezelf vragen stellen om erachter te komen wat jij echt leuk vindt en wat voor jou belangrijke waarden zijn (plezier, creativiteit, zingeving, verbinding, groei etc).
Blijf jezelf vragen stellen. Waar sta ik voor? Wat is voor mij belangrijk? Waarvoor ben ik hier op aarde? Wat vind ik niet leuk? Wat zijn mijn grenzen? Waarom zijn dat mijn grenzen?
Door jezelf vragen te stellen leer je jezelf, je wereldmodel en je overtuigingen beter kennen. Zijn de overtuigingen wel van jou? Zijn de overtuigingen wel helpend of zijn ze belemmerend?
Wanneer je je hiervan bewust wordt, ontstaat keuzemogelijkheid. Jij kan de regie pakken op de keuzes die je maakt, omdat ze niet meer onbewust gebeuren, maar bewust!

We leren in vier stappen. In de eerste fase ben je je niet bewust dat je iets niet kan. Het kan een heerlijke fase om in te zitten, omdat je gewoon lekker onbewust bent. Toch kan het zo zijn dat je tegen dezelfde dingen aan blijft lopen. Of je omgeving attendeert je op je gedrag waarvan je je tot op heden onbewust van was.
In de tweede fase zijn we door de terugkomende situaties ons bewust geworden van onze gedragingen. Het is een vervelende fase om in te zitten, omdat je je nu bewust bent van patronen/ gedragingen waar er niets anders op zit dan iets aan doen. Het moment van groei en ontwikkeling begint nu.
In de derde fase zijn de patronen en gedragingen zo dusdanig aangepast dat het je ‘makkelijk’ af gaat. Je bent je er nog steeds van bewust, maar het aanpassen van het gedrag is makkelijker dan in fase 2.
In de laatste fase ben jij je niet meer bewust van het aanpassen van de gedragingen. Je doet het ‘gewoon’. Zonder enige gedachten. Je hebt op dit moment persoonlijke groei doorgemaakt.
Welkom in het spiraal dat ‘persoonlijke ontwikkeling’ heet. Tijd voor de nieuwe uitdaging die nog onbewust en onbekwaam gaat.
