Painting by: Autumn Sky ART

KUNDALINI (LEVENSENERGIE)

‘Je gaat een maand Kundalini Yoga doen? Weet je wel waar je aan begint? Weet je wel wat het is?” – vraagt een vriend twee weken voor mijn vertrek naar India. “Nee geen idee eigenlijk. Kundalini is het afgelopen jaar steeds zo vaag en concreet op mijn pad gekomen, dat ik weet dat ik dit moet doen. En this is the way I roll. Ik duik overal vaak met twee benen in. Mijn vriendinnen en ik grappen vaak “Twee benen! Twee benen erin!” Dit is een soort van levensmotto van ons geworden en het heeft vooral voor heel veel plezier, spanning en avontuur gezorgd.

Zo nu ook deze reis naar India. Twee benen erin! Alhoewel… mijn benen willen niet meer. Alles maar dan ook alles doet pijn. Mijn hele lichaam vergaat van de spierpijn. En dat terwijl ik toch best sportief ben.

Mijn eerste week Kundalini Yoga zit erop. Ik kijk naar mezelf in de spiegel. Gister hebben we gewerkt aan de zesde chakra (derde oog) en dit is letterlijk te zien. Mijn oog is helemaal dik en half dicht. Ik kan mijn wang zien zitten. Weer een bizarre uiting van mijn lichaam. Weer zijn mijn blokkades fysiek naar buiten gekomen. Weer ben ik kennelijk te ver gegaan. Ik kijk op de klok; 05:45. De eerste les begint bijna. Ga ik heen of ga ik luisteren naar mijn lichaam? Na alle inzichten van Ayurveda weet ik genoeg. Ik draai me om en stap regelrecht mijn bedje weer in. Ik ga luisteren naar mijn lichaam en gun het wat meer rust.   

Ik heb tijdens mijn Kundalini course gemerkt dat het energetische werk dat ik hier verricht zich bij mij op een fysieke manier uit. Ik zie mensen om mij heen verdrietig zijn en huilen. Ik? Ik krijg een dik oog, last van mijn borstbeen, last van mijn darmen en overal spierpijn.

Ik heb gedurende mijn reis iedere chakra gevoeld. Eerst al tijdens mijn Reikimastercourse en nu weer. Het is bizar om zoveel energie te voelen en te ervaren dat we echt alleen uit energie bestaan. Iets waarvan ik mij al enige tijd van bewust was, maar nu heb ik letterlijk de hoeveelheid energie gevoeld. De blokkades die ik had, na een flink gebroken hart, zijn geheeld en stromen weer in volle gang.

Hoe staan chakra’s in contact met onze hersenen en ons bewustzijn?

Ik ben er deze course achter gekomen wat Kundalini nou eigenlijk betekent. Het is een extreem groot onderwerp, maar om het in een notendop te omschrijven; ons lichaam bestaat uit alleen maar energie. Deze energie (Kundalini energie) staat in contact met alles om ons heen, omdat ook die dingen buiten onszelf uit energie bestaan. Dit is het energetische veld en alles, inclusief jij, vibreert op een bepaalde frequentie in dit energetische veld. Op deze manier trekken we dingen aan, of stoten we dingen af, als magneten.

In ons lichaam hebben wij op diverse plaatsen een cirkel van energie, genaamd chakra’s. Deze chakra’s resoneren op verschillende vibraties in het grote geheel en zorgen voor een bewustzijn in ons leven. Alles om ons heen heeft chakra’s; stenen, planten, elementen, dieren etc. Alles. Sommige hebben er maar één of twee. Deste meer chakra’s, deste meer besef van “leven” het organismen heeft.

Een steen heeft bijvoorbeeld maar één chakra. De basischakra, die ervoor zorgt dat het bestaat. Dieren en planten hebben twee chakra’s, de basischakra en de seksuele chakra waardoor zij bestaan en zich kunnen voortplanten. De connectie met deze chakra’s is verbonden aan onze hersenen, namelijk de reptilian brain. De raptilian brain is dus geconnect met de eerste twee chakra’s die staan voor overleven en voortplanting. Een bewustzijn van verleden, heden en toekomst is hier niet aanwezig.

Door evolutie hebben we niet alleen meer hersencapaciteit gekregen, maar ook meer chakra’s en dus ook steeds meer besef. Na the reptilian brain ontstond het Mammalian brain. De Mammalian brain is gekoppeld aan de derde en vierde chakra’s en hier zijn de emoties en gevoelens ontstaan. We worden ons ineens meer bewust van voelen, ervaren, liefhebben, pijn etc. De meeste dieren hebben deze hersencapaciteit. Er is geen besef van toekomst of verleden. Er is geen besef van dingen willen bereiken in het leven. Er is alleen het besef van “ZIJN”.

De evolutie gaat door en de humanbrain wordt gevormd en daarbij ons vijfde chakra, namelijk de chakra van de intelligentie. En hier gaat alles in een stroomversnelling. We zijn zulke intelligente wezens geworden. Hier ontstaat de drang van ervaren, leren, groeien, weten. Dingen willen bereiken. Kortom: het leven wordt zwaarder en ingewikkelder, omdat wij meer willen dan alleen maar ‘zijn’. Dit is de chakra van kennis.

We hebben naast deze vijf chakra’s nog twee andere chakra’s; zesde chakra en zevende chakra. En eigenlijk nog veel meer – maar deze zeven zijn de main chakra’s in het lichaam.

Het (hoger) bewustzijn is gelinked aan de verschillende chakra’s. Alle mensen hebben een verschillende hoogte qua bewustzijn. De hoogte waarin zij zich bevinden, laat zien met welke globale energie, chakra zij voornamelijk connect zijn. Sommige mensen zijn blijven hangen in de derde en vierde chakra waarbij alles draait om emoties en gevoelens. Zij kunnen het gevoel hebben dat het leven hen wordt aangedaan en nemen geen eigen verantwoordelijkheid met welke energie zij in het leven staan.

Ook kunnen mensen nog vastzitten in de eerste en tweede chakra. Er is helemaal geen sprake van enige vorm van bewustzijn. Er zijn geen doelen, geen passie en het leven krabbelt passief aan ze voorbij. Ze vinden dit vaak ook gewoon prima. Hun doel in het leven is overleven en voortplanting. En aangezien zij dit zelf prima vinden, is het ook gewoon prima. Niks meer aan doen 😉. Leven en laten leven.

Het is zo interessant, want ‘ze’ zeggen dat we met onze mensheid vastzitten in de vijfde chakra en dat we, voordat we de kennis van zesde chakra kunnen aanraken, eerst ongemakken moeten ervaren om ons letterlijk in de zesde chakra te duwen. De chakra van ‘zien’ en ‘bewustzijn’.

Ergens heb ik het gevoel dat we om deze reden die natuurrampen aan het ervaren zijn. Maar dit is volledig mijn eigen interpretatie van the whole climate change. We worden gedwongen bewust gemaakt van onze manier van leven dat niet meer goed te praten is. We komen terecht in een immens grote wereldse burn-out (letterlijk).

Wat doet Kundalini Yoga?

Het doel van Kundalini Yoga is het weer volledig in contact komen en in balans brengen van alle chakra’s zodat de levensenergie vrij kan stromen. Onze levensenergie heet KUNDALINI. Dit is onze life force. Waarom zou je Kundalini willen ontwaken? Omdat we hier zijn om te creëren en te ervaren. Het ontwaken van Kundulini zorgt ervoor dat alle creativiteit van jou als persoon weer gaat stromen.

De chakra’s werken niet in hun volle vermogen. De hersenen werken niet in hun volle vermogen. Als we alles bewust zouden ervaren dan zouden we gek worden. Dan zouden we ons alles nog herinneren van toen we geboren waren en misschien zelfs nog in de buik zaten. Dan zouden we alles voelen en alles bewust meemaken, de ruimte, de vibraties, de energieën, de celdeling etc. Het zou te intens en te groot zijn. Daarom wordt veel van ons bewustzijn gefilterd en gedelete. Toch, wordt er soms te veel gefilterd en gedelete, bijvoorbeeld de ‘red flags’ die je lichaam aangeeft.

Tijdens de cursus hebben we ons daarom vooral gericht op het volledig in contact komen met deze chakra’s. Door middel van Kundalini yoga kan je namelijk de werking van de chakra’s activeren. Op deze manier kan je dus de blokkades die zich bevinden in enkele chakra’s (energiepunten) activeren en in balans brengen. Blokkades in de chakra’s kunnen zorgen voor angsten, geen creativiteit, geen doorzettingsvermogen, depressiviteit, maar ook allemaal fysieke klachten.

Ik heb dus letterlijk gevoeld en ervaren hoe het is als de energie weer gaat stromen. Niet alleen van mijn lichaam, maar ook zeker van mijn geest. Er is weer een nieuwe Upgrade Amy gedownload.

Er bestaat een mogelijkheid om contact te maken met jouw energetische veld. Hierdoor kan je erachter komen of jij nog vastzit in een bepaalde chakra waardoor je groei wordt tegengehouden. Een voorbeeld hiervan is het doen van opstellingen.

Klik hier voor mijn ervaring met het doen van opstellingen. Zie ook mijn aanbod voor het ervaren van een opstelling.