Painting by: Autumn Sky ART

AYURVEDA

“Je gaat een maand Kundalini Yoga doen? Weet je wel waar je aan begint? Weet je wel wat het is?” – vraagt een vriend twee weken voor mijn vertrek naar India. “Nee geen idee eigenlijk. Kundalini is het afgelopen jaar steeds zo vaag en concreet op mijn pad gekomen, dat ik weet dat ik dit moet doen. En this is the way I roll. Ik duik overal vaak met twee benen in. Mijn vriendinnen en ik grappen vaak “Twee benen! Twee benen erin!” Dit is een soort van levensmotto van ons geworden en het heeft vooral voor heel veel plezier, spanning en avontuur gezorgd.

Zo nu ook deze reis naar India. Twee benen erin! Alhoewel… mijn benen willen niet meer. Alles maar dan ook alles doet pijn. Mijn hele lichaam vergaat van de spierpijn. En dat terwijl ik toch best wel sportief ben. Mijn eerste week Kundalini Yoga zit erop. 3 uur yoga op een dag. Ik ga stuk!

Ik merk dat ik het weer lastig vind om weer dit gevecht met mijn lichaam te moeten hebben. Mijn vorige reis stribbelde mijn lichaam ook al zo extreem tegen tijdens de hikes in de Himalaya in Nepal. Ik baal, maar zet door. Gelukkig naast de hoeveelheid fysieke inspanningen krijgt mijn lichaam rust bij de meest interessante theorielessen. Ik krijg les in Ayurveda (alternatieve geneeskunde), Shatkarma (reiniging van het lichaam), Philosophy of Kundalini Yoga, Kundalini Meditation, Asana Alignment & Adjustment, Pranayama (ademhalingstechnieken), Reiki en Soundhealing. Het is zo bizar interessant en ik leer zo extreem veel.

AYURVEDA: Knowledge of life

Mijn ayurveda lerares is een pittige tante. Binnen een paar lessen ramt ze alle stof erdoorheen. Ze begint met het omschrijven van Ayurveda. Ayurveda; Ayu betekent Life – Veda betekent Knowledge. “Knowledge of life”. Ayurveda is voornamelijk gericht met het begrijpen van jezelf en met name je lichaam. Iedereen is uniek, niet alleen met zijn persoonlijkheden, maar ook met het lichaam. Onze machine werkt allemaal op verschillende, unieke manieren.

In de Ayurvedische gedachte begint een ziekte eerst in de geest en pas na herhaald negeren verplaatst deze ziekte zich naar het lichaam. Het lichaam gehoorzaamt aan de geest en de geest wordt dus beschouwd als de regisseur van alle energieën in het lichaam.

Kortom: Lichaam en geest is één, als je de geest negeert, emoties negeert, gevoelens negeert dan kan zich dat gaan uiten in het lichaam waardoor je ongemakken ervaart of zelfs ernstig ziek wordt. Het is een “red flag” van je lichaam/ geest om aandacht te krijgen omdat je leven misschien wel drastisch moet veranderen.

Daar zat ik dan met overal spierpijn en overal kleine pijntjes. Mijn mond viel open bij alle dingen die ze omschreef en die ik herkende in mezelf. Ik werd steeds meer geïnteresseerd in deze kennis. Was ik mijn lichaam al die tijd aan het negeren? Was ik mijn geest al die tijd aan het negeren? En wat wilde het me anders vertellen…

Ik besloot een privésessie bij haar te boeken om te achterhalen wat mijn lichaam en geest mij te vertellen hadden. Ze vertelde dat elk lichaam bestaat uit verschillende elementen – Space, Water, Fire, Air en Earth. Aan deze elementen zitten karaktereigenschappen gebonden. Het ligt er dus aan waar jouw lichaam het meeste uit bestaat, welke elementen. Aan de hand van deze elementen vraagt het aangepaste zorg die past bij dat element.

Ze zegt – “Jouw lichaam is Vata (Air en Space). Dit zorgt voor veel beweging, veel movement. Voortdurend in beweging, maar ook snel pijntjes. Er is voor Vata niet veel nodig om Vata in beweging te krijgen, maar angsten, ongemakken en moodswings liggen op de loer.

Ze gaat verder – “Jouw mind is Pitta (Water en Fire) en staat voor vurigheid en doorzetten. Passie en kracht. Ze zegt jouw mind is sterker dan je lichaam en jij gaat dus continu over je grens heen van je lichaam. Je lichaam heeft al die beweging gewoon niet nodig. Jouw lichaam en geest zijn dus constant in conflict met elkaar.”

Ze gaat verder – Het is superbelangrijk om een daily routine te hebben (heb ik niet), structuur te hebben (heb ik niet, zelfs een hekel aan), te ontbijten en s’middags goed te eten en savonds een lichte maaltijd (ik sla altijd ontbijt over en eet vaak pas rond 1300), Yoga te doen ipv krachttraining of bootcamp en zo ging het rijtje nog wel even door.

Al die tijd heb ik geen idee gehad hoe mijn eigen lichaam werkte. Wat ze mij vertelt zorgde ervoor dat ik echt beter moet luisteren naar mijn lichaam. Ik besloot die middag vrij te nemen van de Yoga en gewoon eens flink goed te gaan slapen. Ik was tenslotte al een aantal dagen behoorlijk moe.  

Naast het goed luisteren naar je lichaam, helpt het enorm om rituelen voor jezelf te creëren. Tijdens deze rituelen of ceremonies kan je bepaalde emoties, pijnlijke of moeilijke stukken, echt loslaten. Dit kan je bijvoorbeeld doen tijdens het bijwonen van een cacaoceremonie.

Klik hier voor mijn ervaring met een cacaoceremonie.