KAMBO

“Ik ben zo trots op jullie jonge mensen. Jullie zijn nu al zo ver zijn op dit pad van bewustzijn. Had ik dit maar eerder geweten, dat ik zo jong was als jullie.” – zegt een wat oudere vrouw aan het einde van de Kambo ceremonie. Een uitspraak die ik vaak hoor van mededeelnemers, omdat ik vaak de jongste ben.

En ze heeft gelijk. Door de ervaringen die ik onderga begin ik steeds meer te begrijpen. Van de wereld. Van het lichaam en de geest. Door deze ervaringen zie ik steeds meer in hoe mooi alles in elkaar zit in de wereld.

Net mijn zoveelste ervaring overleefd. Letterlijk overleefd, omdat Kambo geen kattepis is. Kambo is namelijk de sterkste natuurlijk antibiotica die er bestaat. Waarom? Omdat het puur gif is. Gif van een kikker.

Het kikkergif wordt in kleine hoeveelheden in kleine brandwondjes in je lichaam gesmeerd, zodat het regelrecht terecht komt in je bloedbaan. Het is een spannende ceremonie, omdat je van tevoren weet dat je ‘ziek’ gaat worden. De ceremonie gaat per drietal dus ik had nog even de tijd om eerst te kijken naar de andere deelnemers hoe zij de Kambo ontvingen en verwerkte.

Een jongen en twee meiden beginnen als eerste. De jongen wordt na 20 minuten lijkwit en valt steeds half weg tijdens het kotsen. Het ziet er eng uit. Ik voel mijn hart tekeergaan. “Pff..wat doe ik hier?” en geloof me, dat denk ik niet snel. Mijn sjamaan ziet het en vraagt “Amy, gaat het goed?” Ik geef aan dat ik het wel spannend vind. “Het komt goed” verzekert ze mij. De jongen krijgt weer wat kleur op zijn gezicht, komt bij en zegt “zo, dat was lekker!” Ik begrijp er niets van. Zo zag het er in ieder geval niet uit.

Nu was het mijn beurt. Voor de ceremonie mochten we niet eten en maar weinig drinken. Nu moest ik na het ontvangen van Kambo twee liter water achter elkaar opdrinken om het proces in gang te zetten. “Zelfs al zou je dit doen zonder Kambo zou je alles bij elkaar spugen.” – dacht ik.

De sjamaan gaat tegenover mij zitten en begint mijn energetische lichaam te lezen. Hij voelt waar zich bij mij de blokkades bevinden in welke chakra’s. Op deze manier leest hij welke chakra’s een diepe reiniging nodig hebben. Hij voelt dat mijn hartchakra en mijn tweede chakra een blokkade hebben. Ik kreeg drie brandpuntjes rondom mijn hart en twee rondom mijn onderrug. Oftewel vijf punten in totaal. De brandpuntjes worden met een heet voorwerp in de huid gebrand. Dit is zo klein en zo snel dat dit geen pijn doet. Vervolgens wordt de Kambo in de wondjes gesmeerd, zodat het dus rechtstreeks je bloedbaan in komt.

Ik voel mij handen intens warm worden. Ze fikken bijna, zo heet. De twee sjamanen beginnen met het zingen van mooie liederen en ik begin te bewegen op de muziek. Dit was waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling want één van de sjamanen komt gelijk naar mij toe om nog meer Kambo in mijn open wondjes te smeren.

Ik werd erop geattendeerd dat ik meer water moest drinken. Na het opdrinken van twee liter water begon ik het water – zoals verwacht – uit te spugen. Tijdens het spugen voelde ik mijn hele hoofd opzwellen.  Ik voelde mij letterlijk een kikker worden. Mijn ogen waren zo dik dat ik ze amper nog open kreeg. Ik stelde mijzelf voor hoe ik er op dit moment, voor de groep, moet uit hebben gezien en schoot keihard in de lach.

Ook dit was waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling, want er werd voor een derde keer Kambo in mijn wondjes gesmeerd.

Ik voelde ineens al mijn aderen. Ik voelde letterlijk het bloed door mijn aderen stromen. Ik voelde alles. Ik voelde mijn hart tekeergaan en ik voelde mijn oorlellen extreem heet worden. Het voelde op een vreemde manier lekker.

Ik bleef gedurende dit proces water spugen. Op een gegeven moment was ik ‘leeg’. Dacht ik. Mijn sjamaan dacht daar anders over. Ze zegt “Amy je bent er nog niet. Je moet doorgaan. Al het afval moet eruit.” Ik was ervan overtuigd dat ik helemaal opgeschoond was, maar luisterde braaf naar mijn sjamaan. Tot mijn verbazing kwam er na enige pogingen een vloedgolf aan water. Ik voelde mij letterlijk zo enorm schoon en fris. Nu begreep ik wat de jongen bedoelde toen hij zei “dat was lekker”. Ik voelde mij namelijk precies hetzelfde.

Eenmaal thuis aangekomen ben ik nog naar de wc gegaan. Ik was letterlijk van top tot teen gedetoxt. Zo voelde het. Ik had die avond dan ook heerlijk geslapen en voelde mij de weken daarna echt herboren. Zoveel frisse energie. Ook de chronische pijn in mijn nek was de weken na de Kambo weg.

De Kambo met daarbij het verhaal dat je heel ziek wordt is mij alles meegevallen. Ik voelde vooral hoe het fysieke lichaam werkt en werd mij heel bewust van mijn lichaam.

Extra noot: Wat zijn de voordelen van Kambo? Kambo is een gehele reiniging van het lichaam en werkt in zijn voordeel bij mensen die (ernstig) ziek zijn. Maar het werkt eigenlijk voor iedereen. ‘Ze’ zeggen dat Kambo voordelen levert op het gebied van; lever, nieren, galblaas, weinig energie, immuunsysteem boost, kanker, HIV, hepatitis, alzheimer, parkinson, depressies en angsten, verslavingen, huidziektes, allergieën, chronische pijn, vooraf aan chemotherapie, harmonie, clarity, gronding, heart opening. Al met al een betere flow in life..

Ik heb kambo twee keer gedaan.

Klik hier voor mijn tweede ervaring.