ECSTATIC DANCE

“Hey where you from?” – zegt een meisje in het hostel zodra ik de dorm binnenstap. En zo is onze vriendschap ontstaan. Een meisje uit Alaska en een nuchtere Hollander. Dit blijkt een perfect match te zijn.

Ik was die middag net bij een Tarotlezeres geweest die mij het nodige advies had gegeven. Ik moest meer Chanten, meer Pranayama doen en meer uiten via Estetic Dance. Dit alles werd een beetje lastig, omdat ik geen idee had wat al deze dingen betekende. Voor mij was dit nog een ver van mijn bed show en abracadabra, maar voor mijn nieuwe reisvriendin was dit de normaalste zaak van de wereld. Zij was een stukje verder dan mij op het gebied van spiritualiteit en vooral in de dingen die mij geadviseerd werden meer te doen. De link waarom ik precies dit meisje moest tegenkomen werd al snel duidelijk. Zij nam mij verder mee in dit avontuur.

“Come Amy, I will show you.” – zei mijn nieuwe reisvriendinnetje. Oke, twee benen erin dan maar, ondanks dat ik wel enige weerstand voelde in het uiten op deze manieren. Ze nam mij mee in de wereld van Kirtan, Chanten, Pranayama en als laatste was Estetic Dance aan de beurt. Helaas lukte Estetic Dance, gezien de geringe tijd die wij nog overhadden, niet meer in India.

Eenmaal terug in Nederland zegt ineens een vriend van mij “Hey, Amy ga je mee naar Estetic dance?” What! Bestaat het in Nederland ook gewoon? Ineens kwam Estetic Dance weer op mijn pad. Out of the blue. Uiteraard reageer ik instemmend op deze uitnodiging met de gedachte “Everything happens for a reason.”

Ik voelde heel veel spanning van tevoren. Wat moest ik aan? Ik koos voor lekker zittende kleding. Ik wist tenslotte niet precies wat ik kon verwachten.

We kwamen de zaal binnen. Broodnuchter, want drank en drugs is niet toegestaan. Op blote voeten, want schoenen zijn niet toegestaan. En muisstil, want praten is niet toegestaan. Het is met Estetic Dance echt de bedoeling dat je naar binnen keert, je je lichaam laat bepalen wat het wilt doen en geen afleiding zoekt in het voeren van gesprekken. Het is de bedoeling om de muziek echt tot je diepste kern te voelen en daarin mee te gaan.

De sfeer was gemoedelijk. Iedereen kwam daar maar met maar één doel, plezier hebben, bewegen en uiten. Dit gezamenlijke doel zorgde gelijk al voor veel samenhorigheid en verbinding.

Voor mij is bewegen op muziek nuchter nooit echt een probleem geweest. Ik kan zelfs niet eens stil zitten als ik een goede beat hoor. Het maakt hierbij niet uit of ik in de supermarkt sta of op kantoor ben. Maar waarom voelde ik dan toch zoveel spanning?

Ik wist dat ik deze avond iets zou beleven wat ik nooit eerder heb beleefd. Ik wist dat ik weer op het punt stond om uit mijn comfortzone te gaan. Dit zorgt voor zoveel spanning. Gelukkig, naarmate ik vaker uit mijn comfortzone stap begin ik van het gevoel te houden. Ondanks ik het bijna in mijn broek doe van angst. Ik kies voor liefde en niet voor angst. Laat maar komen.

We stonden allemaal in een grote kring. Ik denk dat er zeker meer dan 200 man aanwezig was. De zaal stond dus vol. Wauw, dacht ik. Zoveel mensen die hier op een dinsdagavond op af komen. Wat fijn! We kregen de opdracht een kleine warming up uit te voeren. We kregen de opdracht onze handen op te warmen. Vervolgens moesten we de zaal door met één hand voor ons uitgestoken. “Laat je hand de zaal verkennen. Ontmoet andere handen zonder elkaar aan te raken – kregen we als opdracht.

Ik voelde weerstand, maar deed het toch. Mensen lachte, mensen hadden plezier alleen al bij deze kleine opdracht. Ik? Ik moest nog erg wennen.

Vervolgens werden we verzocht te blijven staan bij een persoon en met die persoon enkel onze handen te laten dansen. Het maakte hierbij niet uit of de handen elkaar raakte of niet.

Ik voelde weer een enorme weerstand opkomen, maar was mij er enorm van bewust dat hetgeen ik voelde enkele gebaseerd was op angst. Ik dacht aan mijn eerdere ervaringen vanuit mijn Ayahuasca.

Oh, ik voel weerstand. Maak je eigen thee kopje leeg Amy. Ga voor de 110% procent mee in deze ervaring en belemmer jezelf niet.” Het werkte. Het kopje was leeg en ik voelde een enorme energie van mijn hand en van mijn danshandpartner of handdanspartner afkomen. (Nooit geweten dat ik zo een woord ooit zou gebruiken aangezien mijn hand met een andere hand heeft gedanst maar het overige lichaam niet. Hilarisch!). Omdat de energie ineens voelbaar was werd ik rustig. Ik vond het oprecht leuk.

Deze oefeningen waren voornamelijk bedoeld om het ijs te breken tussen mij en de overige mensen. Het werkte. Iedereen lachte naar elkaar. Iedereen had zin om te dansen. Niet alleen met zichzelf, maar ook met elkaar.

Vervolgens draaide de DJ de tofste muziek en de mooiste beats. Ik begon mij helemaal te laten gaan. Mijn armen zwaaide alle kanten op. Ik keek af en toe wat danspasjes af bij iemand die ik een leuke move vond hebben. Voor ik het wist stond ik in een soort warrior 1 yoga pose, warrior 2 yoga pose druk te zwaaien met mijn armen. HEERLIJK! Ik klauterde de hele zaal door. Ontmoete gedurende mijn tocht andere mensen die net als ik de meest bizarre maar leuke dansmoves maakte.

Iedereen was zo enorm vrolijk en lief. Ik ervaarde iedereen ook als enorm lief. De zaal had zich gevuld met de hoogte energie vibratie die er is, namelijk liefde. Dit was door de hele zaal voelbaar. Enkele mensen namen hier dan ook goed gebruik van door na enkele danspasjes even tot zichzelf te komen en te mediteren. Even op adem komen. Even de hoge energievibratie echt tot je nemen.

De avond verstreek snel. Mijn hele gevoel van weerstand was als de sneeuw voor de zon verdwenen en ik was weer een ervaring rijker. Nog veel belangrijker, het was een ervaring waarvan ik wist dat ik dit minimaal een keer per maand wilde doen. Ik voelde mij van top tot teen opgeladen en voelde dat deze manier van bewegen meewerkt aan het uiten van emoties, blokkades en gevoelens.

Iedereen kan namelijk bewegen op muziek. Iedereen kan ‘dansen’. Het is niet eens dansen eigenlijk. Het is je lichaam laten meevoeren op de frequenties van het geluid die je lichaam waarneemt. Mensen die zeggen dat ze niet kunnen dansen zitten in hun hoofd. En dat is niet de plek waar je moet zijn als je je lichaam wilt laten bewegen waar wij in de maatschappij het woordje ‘dansen’ aan hebben vastgeplakt.

Nog een mooie ervaring is de Cacaoceremonie die vaak wordt gecombineerd met esctatic dance.

Klik hier voor de ervaring van de Cacaoceremonie.

 

Ecstatic dance een keertje ervaren? Klik hier